A SZAKRÁLIS TURUL LEGENDA KÖTI ÖSSZE A VILÁGHÓDÍTÓ SZTYEPPEI NÉPEKET

A TURUL, A ZOMBOR ÉS A KERECSEN NEM CSAK KITŰNŐ SOLYMÁSZ MADARAK. E SÓLYMOKHOZ KÖTŐDŐ LEGENDÁK BIZTOSÍTOTTÁK A HUN, A MAGYAR, AZ OGUZ, A KIRGIZ, A MONGOL NÉP VEZETŐ CSALÁDJAINAK SZAKRÁLIS EREDETÉT ÉVSZÁZADOKIG HATÓ TEKINTÉLYÉT

Az újkori solymászat dokumentumai I. /Bogyai Frigyes/

 


Az 1956 utáni solymászattal kapcsolatban több olyan időszak van melyek történetének megírása legtöbb esetben elbeszélésekre , halványuló emlékekre támaszkodik, s vannak olyan igen aktív és eredményes évek is melyet a szerzők legkülönbözőbb megfontolásokból átugrottak. Ezért, e kor solymászatának, ragadozó madár védelmének reális megismerése érdekében folyamatosan digitalizáltatom majd e lapra feltöltöm az arhívumomban megtalálható dokumentumokat. E dokumentumok támasztják alá írásaimat. Egyúttal lehetőséget biztosítok mindenki számára, hogy e kor solymászati vonatkozásait dokumantumok alapján megismerhesse, kutathassa.

img240.jpgBástyai Lóránt Sally-val a hatalmas K-i kerecsen tojóval. Woodhall Spa Nemzetközi solymász Találkozó ( ANGLIA)

 

A váci Hermann Ottó Solymász Klub-jának tagsági könyve /ez már a díszesebb. volt egy egyszerűbb változata is/img163.jpgimg166.jpgimg165.jpgGRÓF jÓZSEF (SUTYI) Bogyain keresztül a Virágh féle solymász csoportosulás tagja. Édesanyja aki mindenben támogatta fia törekvéseit sokat tett a solymászat hivatalos elismertetéséért. A mamájának és az FM miniszter feleségének is tacskója volt, közöttük jó kapcsolat alakult ki, ennek köszönhetően írhattam meg -magán levélként- a solymászat helyzetének elemzését és kérésünket. Ezután született meg Dr Tóth Sándor - Dr Bertóti István hivatalos levele, mely sok megszorítással de hivatalosan lehetővé tette a solymászat gyakorlását.img167.jpgimg168.jpgimg194.jpgAz első magyarországi nemzetközi solymász találkozó meghívója. Az MSE számozása téves mert az MME időben ezt a nemzetközi találkozót nem vették figyelembe.

A klub sikeres működése érdekében tehetséges és agilis solymászokat gyűjtött maga mellé

1963mosanyi01.jpg

 

1963mosanyi02.jpg

 1963ndkmeghivo01.jpg

A sikeres Kiskunfélegyházi találkozó után többünket meghívtak az NDK találkozóra. Sajnos tanulmányaim miatt azon nem tudtam részt venni.

 

1963hans_sommer01.jpg

1963hans_sommer02.jpg

1963hans_sommer03.jpg

Hans Sommer-el - az NDK solymászok vezetőjével jó baráti kapcsolatba kerültem és sok levelet váltottunk. Természetesen mint minden külföldi solymász érdeklődött hogyan szerezhetne kerecsen sólymot. A későbbi levelekből dokumentumokból is kitűnik, hogy ettől mindnyájan elzárkóztunk.

 

 

img158-5.jpgTihanyi kosztümös solymász bemutató. A baloldalon Virágh Árpád Basával a tojó réti sassal, a jobb oldalon Bogyai Frigyes lesapkázott kerecsennel. 1960.

 

img159.jpgLelovich György 1963 nyarán a dániai lovas bemutató solymász jelenetében.

 

img156.jpgNDK-beli solymászok pihenője. /Erfurti nemzetközi solymász találkozó/

 

img158-2.jpgAz első saját héjám Tánti, a kecskebőr kesztyűt Szidnay Laci készítette. Ezen időpontig Fintha Dodi, majd Virágh Árpád madaraival foglalkoztam.

 

1963gezalev01.jpg

1963gezalev02.jpg

Az akkori szerény lehetőségeinken belül így intéztük ügyeinket. Ha valamit Pesten el kellett intézni ennek megszervezése, vagy elintézése rám hárult.

 

img158-4.jpg1963 ausztriai nemzetközi solymász találkozó, Hochosterwitz. Balról: Virágh Árpi lánya, Juckó, Galambos József, Bogyai Frigyes.

img162.jpgTüzes az első öreg héjám. Kitünő nyulász volt.

 

img170.jpgimg169.jpgEbben az időben nagy hangsúlyt fektettek a fiatalság nevelésére, érdeklődési körük fejlesztésére, ezért a Művelődési Házak és a közintézmények adtak helyek a különbözö szakköröknek.

img183.jpgimg184.jpgMegújított tagsági igazolványom,

img193.jpgA biológia szakkör egyes előadásait a különböző szakintézetekben tartották. Ez a magas szakmai szintű oktatás is része volt a szakköri életnek.

img197.jpgA Hochosterwitz-i nemzetközi találkozó fogadásának étlapja, néhány képpel később ennek hátuljára írva kapunk információkat a találkozóról.

img187.jpgE SZAKKÖRNEK VOLT TAGJA ÉS SZAKMAI KONZULENSE DR FODOR TAMÁS.

img199.jpgE jegyzetből tudhatjuk meg, hogy az OTVH figyelemmel kisérte a solymászokat. olyan hivatalos igazolást kért, amelyről tudta, hogy nincs meg - egyébként jogi szempontból - semmi köze nem volt ahhoz, hogy az OEF adott-e ki elismerő nyilatkozatot a váci solymász klubnak,vagy nem, de a szervezett solymászatot minden eszközzel meg akarta szüntetni. Későbbi levélbőllátható, hogy eleiratra hivatkozva vissza vonja a tartási engedélyeket.

img179.jpgimg180.jpgA Buvár-ban megjelent cikkeinken keresztül kapcsolat alakult ki köztem és a marosvásárhelyi Ifjú Természetbarátok Köre között.Folyamatos levelezésben álltam vezetőjükkel Antal Lászlóval. Ők tájékoztattak arról, hogy a fácántelep héja ketrece szirti sast fogott és el tuják intézni, hogy azt a magyar solymászok megkaphassák. Sajnos mire Magyarországon el tudtam intézni a papirokat, addigra a madár már az Állat- kertbe került.(Az ITK egykori tagjának Szombath Zoltánnak a cikkéből ismerhetjük meg a román duvad irtás adatait"Volt egyszer")

img181.jpg

1962megh02.jpg

 

 

A váci solymász klub hivatalos meghívója. A taggyüléseket havontatartottuk. Minden tag - lakjon az az ország bármely zugában - igyekezett a taggyűléseken pontosan megjelenni

img151.jpgMiután a váci klub feltételei megszüntek, ( a hatóságoknak az volt a kérése,hogy a két klubot szüntessük meg és Ők majd létre hoznak egy egységes országos solymász szervezetet) azt ünnepélyes taggyülésen feloszlattuk. Vagyonát igazságosan a Szondy sörözőben sör formályában a tagok között szét osztottuk. Erről Vancsó Gézától, elnökünktől mindenki hivatalos értesítést kapott.img196.jpgA ragadozó madár fészkek feltérképezésének és premizát védelmének a megszervezésében elsősorban az erdészetekre támaszkodtam. Ez a hivatalos meghatalmazás is segítette az évek óta folyó munka eredményességét./ 1974-ben az MME Ragadozómdár-védő és Solymász Szakosztály tagjai közül kérésemre 10-en kaptak hasonló kutatási engedélyt  felhatalmazást, és igazolták, hogy tevékenységükkel a Madártani Intézet hivatalos kutatási tervében veszünkk részt./

 

img198.jpgAz étlap hát oldala !!<br />Bal oldalt az én feljegyzéseim, jobb oldalt Hardegg Gróf jóvoltából a programok és a hozzászólások olvashatók.<br />Most fordult elő először, hogy 12 nemzet vett rész a DFO solymász találkozóján. Turn Gróf a CIC elnöke itt jelentette be, hogy a solymászat is hivatalos ága lesz a nemzetközi vadász szervezetnek.

img220.jpgLelovich Gyuri barátom üdvözlő lapja Californiából.

img238.jpgLili vizslám kihez oly sok szép vadász és solymász élmény kötődik és Krisztina lányom Dzsigivel az öreg kerecsennel, lányom fején az akkor szabványos solymász kalappal.

1964levbastyainak010001.jpg

1964levbastyainak010002.jpg

1964levbastyainak010003.jpg

1964levbastyainak010004.jpg

E levelemben a váci Herman Ottó Solymász Klub működésének a kezdetét 1960-ra datálom. Sajnos erre vonatkozóan nem találtam irattáramban semmiféle dokumentumot. Lehetséges, hogy a más helyeken szereplő 62-es dátum a váci művelődési ház befogadásának a dátuma.

 

1964titelut01.jpg

A klubunk váci működési lehetőségeinek megszünése után több helyen próbálkoztunk, kerestünk befogadó szervezetet. Mivel én a TIT több szervezetének is tagja voltam itt is meg próbáltam, de Pátkay-ék elutasítása miatt nem fogadtak be. Így egy belügyi - beépített ügynöki- jelentés szerint ellenőrzés és felügyelet nélkül működtünk tovább.

1964galambosbuek.jpg

1966galambos010001.jpg

1966galambos010002.jpg

A levélben a HSC (Hungária Solmász Klub) hivatalos megalakulásának intézését említi Galambos. Mint olvasható az FM és a rendőrség felé is elmentek a lejelentések. Az én feladatom az volt, hogy elintézzem a Klub MAVOSZ-on belüli működését Pl.: vadásztársasági formában, ahogy 1946-ban működött.

1967hscgalambos_level01.jpg

1967hscgalambos_level02.jpg

A magyar solymász szervezetre nagy nyomás nehezedett külföldről. Sokan szerettek volna mAGYARORSZÁGRA JÖNNI SÓLYMÁSZNI. a VADÁSZATI RÉSZRŐL ENNEK "ENGEDÉLYEZÉSÉTŐL" nem zárkóztak el, de.... Jóska remek ötleteinek magvalósítása jórészt rám hárult. Csak a meghívásokat, a területet stb kellett nekem megszervezni.

 1967hscgalambosmavosz01.jpg

1967hscgalambosmavosz02.jpg

Jóskának "csupán" az volt a kérése, hogy hármuknak intézzem el a vadásztársasági tagságát, mely akkor sem volt egyszerű. Mint vadász és mint solymász én jó kapcsolatokat építettem ki a megyei vezetőkkel, s a levélben említett Tóth Jenővel a Pest megyei fegyverügyi előadóval és családjával is nagyon jó viszonyban voltam, ezért fordultak hozzám. Nagyon sokan várakoztak vadásztársasági tagságra.

IDŐRENDBEN A TOVÁBBI DOKUMENTUMOKAT A VISSZA TÉRÉS A MAVOSZHOZ ÉS A MAVOSZ IDŐSZAK DOKUMENTUMAI CÍMSZÓ ALATT KÖZLÖM.

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 31
Tegnapi: 33
Heti: 161
Havi: 544
Össz.: 146 784

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Az újkori solymászat dokumentumai
A SZAKRÁLIS TURUL LEGENDA KÖTI ÖSSZE A VILÁGHÓDÍTÓ SZTYEPPEI NÉPEKET - © 2008 - 2018 - dzsigt.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »